Doriți să faceti un laptop sau un computer lent sa functioneze mai rapid? Vă dezvăluim pașii cheie simpli și gratuit pe care oricine îi poate face pentru a accelera un PC sau laptop care rulează Windows 10, 8 sau 7.
Fie că se întâmplă treptat în timp sau dintr-o dată, încercarea de a lucra cu un computer lent poate fi foarte frustrant. Chiar dacă sunteți destul de sârguincios cu întreținerea laptopului sau a computerului, este surprinzător cât de repede încetinesc lucrurile. Dacă vă întrebați „De ce laptopul meu este atât de lent” și rulează Windows 10, 8 sau 7, această postare este pentru dvs.!
Din fericire, încă nu trebuie să vindeti computerul. De fapt, puteți face mai mulți pași pentru a-i da un pic de impuls pe partea de performanță. Cu câteva declarații simple către câteva operații tehnice, chiar și cel mai lent computer poate reveni la viata.
În această postare, vă dezvăluim 14 lucruri pe care le puteți face pentru a accelera un laptop lent sau un computer care utilizează Windows 10, 8 sau 7. În special pentru acest articol, ne vom concentra pe problemele de performanță ale sistemului, mai degrabă decât pe cele legate de rețea. pe care îl folosești. Rulăm Windows 10, deci vom folosi această versiune pentru instrucțiuni și capturi de ecran. Cu toate acestea, orice ajustări pentru Windows 8 și 7 vor fi notate direct mai jos, dacă este cazul.
Căutați o soluție rapidă? Instrumentul nostru preferat pentru fixarea și menținerea automată a vitezei computerului este Privazer. Este o modalitate ieftină și eficientă de a îmbunătăți semnificativ performanța. Ne place acest program de sistem deoarece:
1 Detectarea urmelor reziduale în spațiul liber
Vizualizarea urmelor reziduale ale fișierelor vechi rămase în spațiul liber
2 Curățarea inteligentă a spațiului liber
Curățarea urmelor reziduale în spațiile libere care necesită o resetare la zero
Nu asigurăm curățări inutile.
Zonele deja resetate la zero nu sunt curățate, ceea ce poate accelera curățarea cu 2x până la 100x.
Curățările vor deveni mult mai rapide după prima rundă.
3 Curățarea tabelului de fișiere
Curățarea urmelor reziduale în tabelele de fișiere, nu numai în FAT / MFT
Curățarea suplimentară a atributelor INDEX în MFT
4 Suprascriere inteligentă
Recunoașterea tipului de mediu de stocare al dispozitivului dvs. de stocare: disc magnetic, SSD, etc.
Adaptarea algoritmilor de ștergere la stocare mediu
5 Curățarea inteligentă a Jumplists
Curățarea Jumplists fără a șterge articolele / site-urile fixate care sunt păstrate
6 Curățarea inteligentă a Prefetch
Eliminarea intrărilor nevalide Prefetch. Intrările vechi valide sunt păstrate.
7 Ștergerea istoricului USB
Ștergerea urmelor rămase ale dispozitivului deconectat (nume, dată etc.)
8 Scanarea și curățarea conținutului Pagefile.sys + Hiberfil.sys
Vizualizarea conținutului Pagefile.sys + Hiberfil.sys
Opțiuni de curățare Pagefile.sys : la fiecare oprire a computerului sau la următoarea oprire numai
Controlul curățării Hiberfil.sys : PrivaZer se asigură că fișierul Hiberfil.sys este resetat la zero.
Dacă nu, PrivaZer suprascrie conținutul Hiberfil.sys cu zerouri.
9 Scanarea miniaturilor
Scanarea completă a unității pentru a extrage fișierele thumbs.db rămase și a le arăta conținutul
Vizualizarea conținutului fișierelor ThumbCache 10- Scanarea urmelor reziduale în serviciul de indexare Scanarea urmelor rămase ale fișierelor șterse încă indexate de Windows ™ (Serviciul de indexare)
1. Închideți programele din bara de sistem
Dacă computerul este pornit lent, este posibil să aveți prea multe programe pornind în același timp cu Windows în sine. Elementele din bara de sistem se lansează adesea la pornire și apoi rămân în funcțiune în timp ce utilizați computerul.
Pentru a accesa aceste elemente, faceți clic pe săgeata în sus spre partea dreaptă a barei de activități.
Dacă există programe pe care nu trebuie să le executați, faceți clic dreapta pe ele și închideți.
2. Opriți programele care rulează la pornire
Similar programelor care rulează în tavă, alte programe care rulează automat la pornire vă pot încetini computerul. Unele poate doriți să le rulați, cum ar fi software-ul antivirus, dar altele pot fi inutile.
Faceți clic dreapta pe bara de activități și selectați Task Manager sau apăsați Ctrl-Shift-Escape pentru a lansa. Mergeți la Startup tab – ul și veți putea vizualiza fiecare element care ruleaza la pornire, împreună cu impactul acesteia.
Parcurgeți-le și decideți care dintre ele nu trebuie să pornească automat. Acest proces este deosebit de benefic pentru performanță dacă puteți dezactiva unele dintre cele cu impact ridicat. Rețineți însă că unele dintre aceste programe sunt vitale pentru ca Windows să funcționeze. De exemplu, cele cu Microsoft listat ca editor sunt cel mai bine lăsate în pace. Dacă nu sunteți sigur, fie părăsiți-l, fie încercați o căutare Google pentru a afla mai multe.
Pentru a dezactiva, faceți clic dreapta și apăsați Dezactivare . Amintiți-vă, nu dezactivați programul, ci doar faptul că acesta rulează la pornire.
Windows 7: În loc să accesați Task Manager , va trebui să căutați configurarea sistemului .
3. Actualizați sistemul de operare, driverele și aplicațiile
Probabil ați auzit că menținerea software-ului la zi este o idee bună pentru securitate. Acest lucru este adevărat și poate ajuta și la performanță. Windows vă va trimite automat o notificare atunci când este disponibilă o actualizare. Trebuie doar să vă asigurați că nu continuați să îl amânați.
Dacă credeți că ați pierdut o actualizare, puteți verifica întotdeauna. Accesați Start și faceți clic pe Setări sau pe pictograma setări. Apoi accesați Actualizări și securitate> Actualizări Windows .
În afară de sistemul de operare, driverele și aplicațiile ar trebui să fie actualizate. Din nou, acest lucru este bun atât pentru securitate, cât și pentru performanță. Dacă credeți că ați pierdut o actualizare, o căutare rapidă online ar trebui să vă spună ce versiune ar trebui să utilizați.
4. Ștergeți fișierele inutile
La fel ca dulapurile și sertarele noastre, computerele noastre sunt aglomerate. Deși nu îl puteți vedea cu adevărat, știți că este acolo și ar putea avea un impact negativ asupra performanței computerului. Acest lucru este valabil mai ales dacă vă confruntați cu o mulțime de fișiere mari, cum ar fi imagini de înaltă rezoluție, fișiere audio și videoclipuri, în fiecare zi.
Eliberați spațiu făcând obișnuința de a șterge fișiere și foldere în fiecare săptămână și de a goli ulterior coșul de reciclare . Dacă faceți acest lucru în mod regulat, este mai probabil să vă amintiți exact ce conține fișierele și folderele și nu veți fi atât de preocupat de ștergerea greșită a ceva important.
Sfat la îndemână: HDD-urile rulează de obicei la viteza maximă până ating capacitatea de aproximativ 90%. Deci, dacă verificați cât spațiu este consumat și sunteți peste 90%, probabil că asta încetinește lucrurile. SSD-urile încetinesc treptat pe măsură ce se umple, deci este bine să rămâi la curent cu lucrurile. Este recomandat să nu umpleți un SSD la mai mult de 75% din capacitatea sa.
5. Găsiți programe care consumă resurse
Dacă descoperiți că computerul dvs. funcționează brusc semnificativ mai lent, este posibil să existe un anumit program de vină. O modalitate de a identifica vinovatul este să intri în managerul de sarcini și să afli ce îți consumă resursele.
Faceți clic dreapta pe bara de activități și selectați Task Manager . Faceți clic pe Mai multe detalii pentru a afla informații despre programele care rulează în prezent pe computer.
Puteți face clic pe fiecare antet pentru a sorta lista în funcție de aplicațiile care utilizează cea mai mare parte a resursei respective. Dacă trebuie să închideți ceva, încercați mai întâi să închideți aplicația reală. Dacă nu se va închide, reveniți la ecranul Managerului de activități , faceți clic dreapta pe aplicație și apăsați Terminare sarcină .
Windows 7: În loc să accesați Task Manager , va trebui să căutați configurarea sistemului .
6. Reglați opțiunile de alimentare
Windows vine cu mai multe „planuri de alimentare” prestabilite pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră. Valoarea implicită este setată la Balanced , care ia în considerare performanța și consumul de energie. Dar acesta din urmă este o problemă cu adevărat numai dacă vă descărcați bateria sau dacă încercați să mențineți facturile la electricitate. Ca atare, vă recomandăm să vă schimbați planul.
Opțiunea pentru planul de economisire a energiei nu este o idee bună dacă computerul dvs. este deja lent. Acest lucru reduce performanța computerului dvs. pentru a economisi energie. După cum sugerează și numele său, planul de înaltă performanță este o opțiune mai bună. Deși folosește mai multă energie, favorizează performanța, așa că ar trebui să vă ajute să vă accelerați mașina.
În afară de opțiunile standard, puteți alege să vă creați propriul plan personalizat. Accesați Panoul de control> Hardware și sunet> Opțiuni de alimentare> Creați un plan de alimentare . Introduceți numele planului și selectați Următorul .
Alternativ, puteți începe cu un plan existent și ajustați în mod corespunzător. Pentru aceasta, accesați Panoul de control> Hardware și sunet> Opțiuni de alimentare> Alegeți sau personalizați un plan de alimentare și selectați Modificare setări plan lângă un plan existent.
În ambele cazuri, opțiunile de bază includ cât timp afișajul rămâne aprins atunci când sunteți inactiv și cât timp înainte ca computerul să intre în modul de repaus. Acestea nu vor afecta cu adevărat viteza computerului, dar dacă accesați Modificarea setărilor avansate de alimentare , puteți efectua mai multe ajustări care vor avea un impact.
7. Dezinstalați programele pe care nu le utilizați
De multe ori instalăm programe uriașe fără să ne dăm seama cât spațiu ocupă. Dacă credeți că ar putea fi cazul, atunci puteți dezinstala cu ușurință orice programe pe care nu le utilizați. Chiar dacă este un program pe care îl folosești din când în când, dacă este deosebit de mare, ar putea merita pur și simplu reinstalarea de fiecare dată când trebuie să-l folosești.
Pentru a dezinstala un program, accesați Panoul de control> Programe> Programe și caracteristici .
Mergeți prin programe și decideți care dintre acestea, dacă există, nu aveți nevoie. Dacă nu sunteți sigur cu privire la un anumit program, puteți utiliza pur și simplu un motor de căutare pentru a afla mai multe
8. Activați sau dezactivați funcțiile Windows
În timp ce vă aflați în ecranul Programe și caracteristici , vă recomandăm să verificați dacă există componente Windows de care nu aveți nevoie. Faceți clic pe Activați sau dezactivați caracteristicile Windows și veți vedea o listă a acestor componente.
Veți dori să fiți atenți să nu opriți nimic de care aveți de fapt nevoie. Deci, din nou, o căutare pentru orice nu sunteți sigur este o idee bună.
9. Rulați o curățare a discului
Windows vine cu un instrument încorporat pentru curățarea deșeurilor care se acumulează în timp. Pentru a accesa instrumentul Curățare disc, accesați Panoul de control> Sistem și securitate> Instrumente administrative și selectați Curățare disc din listă.
Aici puteți selecta tipurile de fișiere de care doriți să scăpați și să faceți clic pe OK . Apoi faceți clic pe Curățare fișiere de sistem și alegeți orice fișiere de sistem pe care doriți să le eliminați.
10. Defragmentați hard diskul
În timp, fișierele de pe hard disk se fragmentează. Deoarece computerul dvs. trebuie să verifice acum piesele în mai multe locuri, acesta poate rula mai încet. Termenul „defragmentare” sună puțin dramatic, dar în principiu înseamnă să reuniți acele fișiere, astfel încât sistemul dvs. să poată rula mai eficient.
De fapt, este ceva pe care Windows 10, 8 și 7 îl fac automat într-un program stabilit. Programul implicit este o dată pe săptămână, dar puteți intra și rula manual dacă bănuiți că există o problemă.
În primul rând, este important să rețineți că trebuie să faceți acest lucru numai dacă computerul utilizează un hard disk mecanic tradițional (HDD). Unitatea SSD (Solid State Drive) funcționează diferit de un HDD și nu este nevoie de defragmentare. Dacă aveți ambele, defragmentați numai HDD-ul.
Mergeți la Computerul meu și faceți clic dreapta pe hard disk (implicit denumit WINDOWS (C :), deși este posibil să-l redenumiți). Apoi accesați Proprietăți> Instrumente și sub Optimizare și defragmentare unitate , faceți clic pe Optimizare .
Veți primi apoi o fereastră pop-up Optimize Drives
Rețineți că în captura de ecran de mai sus, toate unitățile sunt SSD. Acestea nu trebuie defragmentate. La fel ca în imagine, Analyze va fi în gri pentru unitățile SSD, dar va fi disponibil pentru hard disk-uri.
Selectați o unitate HDD și faceți clic pe Analizare pentru a vedea cât de fragmentată este. O regulă bună ar fi menținerea acestuia sub 5%. Dacă este deasupra, puteți face clic pe Optimizare pentru a defragmenta discul.
Dacă aveți un SSD, veți observa că Optimize este de fapt o opțiune disponibilă. Dând clic pe aceasta, va rula comanda TRIM care va șterge datele care nu mai sunt considerate în uz.
Windows 7: Căutați Defragmentare disc utilizând bara de căutare și selectați un HDD sub Starea curentă .
11. Reglați sau dezactivați grafica și animațiile
Versiunile mai recente ale Windows vin cu o mulțime de elemente grafice, inclusiv animații precum efecte de estompare și flyouts. Acestea ajută aplicația să pară mai elegantă și mai rafinată și contribuie la o experiență generală mai bună a utilizatorului. Pe de altă parte, vă pot încetini computerul.
Din fericire, este simplu să ajustați aceste setări și, sperăm, să economisiți puțină putere de procesare. Accesați Panoul de control> Sistem și securitate> Sistem> Setări avansate de sistem . Apoi, în secțiunea Performanță , apăsați Setări și veți avea o listă completă de opțiuni.
Puteți selecta Ajustare pentru cea mai bună performanță (aceasta va elimina toate efectele vizuale) sau optați pentru a elimina unele individual. Este o chestiune de preferință, dar caracteristicile de estompare și umbră sunt unele dintre care probabil nu ai putea trăi.
Windows 7: Căutați informații și instrumente de performanță , selectați Ajustare efecte vizuale și utilizați fila Efecte vizuale .
12. Verificați dacă există malware
Malware (software rău intenționat) este un termen larg folosit pentru a descrie programele rău intenționate care ar putea provoca daune computerului dvs. Acestea pot proveni din diverse surse, inclusiv link-uri de e-mail, descărcări de software și chiar reclame (anunțuri greșite). În afară de potențialul de a provoca daune permanente sistemului dvs., unele forme de malware pot determina computerul să funcționeze lent .
Instalarea unui software antivirus bun poate ajuta la protejarea împotriva malware-ului, precum și a altor amenințări. Sunt disponibile câteva opțiuni gratuite solide , dar dacă sunteți dispus să plătiți o taxă, vă recomandăm Bitdefender , VIPRE sau McAfee .
Dacă bănuiți că malware-ul vă afectează deja computerul, îl puteți verifica folosind un scaner precum Zemana AntiMalware . Apoi îl puteți elimina folosind un instrument de eliminare, cum ar fi Malwarebytes . Am testat ambele produse și am fost foarte mulțumiți de rezultate.
13. Dezactivați Cortana
În timp ce asistentul digital Windows 10, Cortana, este o caracteristică la îndemână, folosește o mulțime de resurse și reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru confidențialitate. Cortana a fost îndepărtată cu ușurință, dar în versiunile actualizate, este puțin mai complicată. Cu toate acestea, dacă sunteți dispus să faceți o modificare a registrului sistemului dvs. , se poate face.
14. Actualizați hardware-ul
Dacă ați încercat toate trucurile de mai sus, s-ar putea să fie timpul să investiți în hardware nou. Iată câteva lucruri în care ați putea dori să luați în considerare punerea unor bani:
- Adăugați un SSD: în timp ce HDD-urile oferă mai mult spațiu la un preț mai mic, adăugarea unui SSD vă poate face computerul să funcționeze mult mai rapid.
- Adăugați mai multă memorie RAM: dacă aveți un sistem mai vechi, este posibil să aibă prea puțină memorie pentru a rula aplicații moderne în mod eficient. Mai mult, dacă utilizați o mulțime de programe simultan, este posibil să nu aveți suficientă memorie cu acces aleatoriu (RAM) pentru a vă transporta. Instalarea unui nou kit RAM vă poate oferi impulsul de care aveți nevoie.
Câteva sfaturi
Desigur, nu doar sistemul dvs. de operare încetinește lucrurile. Unele obiceiuri de calculator și alte aplicații și sisteme ar putea contribui la o experiență generală lentă. Iată câteva alte sfaturi pentru a vă aduce la curent:
- Păstrați computerul curat: acest lucru poate părea evident, dar praful și murdăria acumulate pot încetini computerul. Curățarea fizică regulată a computerului ar putea ajuta la accelerarea acestuia și la prevenirea supraîncălzirii, daca aveti nevoie de serviciul de curatare laptop de praf, va recomand sa cititi articolul nostru.
- Eliminați extensiile de browser neutilizate: acestea vă pot încetini experiența de navigare, deci merită să faceți o menaj regulat acolo.
- Utilizați o extensie pentru economisirea memoriei: vorbind despre extensii, dacă sunteți utilizator Chrome, există o extensie populară (The Great Suspender) care reduce amprenta de memorie a filelor deschise.
- Reporniți în mod regulat: uneori nu aveți nevoie decât de o nouă încărcare. Repornirea computerului poate permite actualizărilor să aibă efect și să oprească programele blocate. Când faceți o pauză, ar putea fi un moment bun să începeți să reporniți în timp ce mergeți și să vă faceți cuppa.
- Rulați mai puține programe simultane: la fel cum multitasking-ul poate dăuna productivității noastre, rularea simultană a multor programe poate diminua viteza computerului. Obișnuiește-te să închizi programele în loc să le minimizezi și ar trebui să vezi unele îmbunătățiri.
- Reinstalați sistemul de operare: dacă ați încercat totul și întâmpinați în continuare probleme, o ultimă soluție ar putea fi utilizarea unei noi instalări de Windows.
Menținerea lucrurilor fără probleme
După ce ați curățat computerul implementând câteva dintre sfaturile de mai sus, fără îndoială că veți dori să îl mențineți la viteză maximă. Pentru a evita frustrarea cu performanțe slabe, este o idee bună să programați o curățare anuala. Utilizați lista de sfaturi de mai sus ca listă de verificare la îndemână și sunteți gata.